Zeeuwse zweefvliegers breken record op zomerzonnewende dag

In Nieuws by Jeroen Vink

Haamstede 24 juni 2019 – Een record aantal starts op Vliegveld Haamstede op één dag: 245 vluchten maakten de zweefvliegers van Vliegclub Haamstede (VCH) op zaterdag 22 juni 2019. Op deze zomerzonnewende dag (de langste zaterdag van het jaar) werden de vliegtuigen al vóór zonsopkomst klaargezet op de startbaan. De eerste vlucht werd gemaakt bij het opkomende zonnetje om 05:08 en de laatste vlieger landde exact om 22:19. Organisator Reinier van Rijnberk mag tevreden zijn.

Traditie
Het oude record aantal vluchten op één dag stond, voor zover kon worden nagegaan, op 196. Dit aantal werd ook behaald op een zomerzonnewende dag. De traditie om op de langste zaterdag van het jaar zoveel mogelijk vluchten te maken is al ruim 20 jaar oud. Deze is destijds bedacht door de toenmalige chef instructeur Nico Koster en wordt om de zoveel jaar in ere gehouden.

Spectaculair
Dat de vluchten in de vroege ochtend en in de late avond spectaculair zijn wordt meteen duidelijk als je de foto’s bekijkt die de vliegers maakten. Zweefvliegen mag alleen bij daglicht en als de weersomstandigheden dit toelaten. De condities waren zaterdag ideaal en de dag verliep op rolletjes omdat er werd gewerkt met twee ploegen: een ochtendploeg en een avondploeg. Voor ontbijt, lunch en avondeten werd gezorgd.

‘Nieuwe’ zweefvliegtuigen
De club beschikt sinds kort over twee vliegtuigen van het type ‘Discus’. Dit zijn éénzitters, gemaakt voor speciale prestaties zoals vluchten van meer dan 300 kilometer. Beide vliegtuigen zijn gebruikte toestellen die zijn overgenomen van andere clubs.

Jeroen Vink