Hieronder vindt u de antwoorden op veel gestelde vragen. Uw vraag staat er meestal tussen.

Kosten

Donateurs van onze club hebben recht op een rondvlucht. De kosten voor een donatie die recht geven op een dergelijke kennismakingvlucht vindt u op deze tarievenpagina.

Wanneer wordt er gevlogen

In principe wordt er vanaf begin april tot en met november gevlogen. Vrijwel iedere zaterdag en zondag, bij goed weer en voldoende bezetting, zijn de leden van Vliegclub Haamstede actief en tijdens de meeste schoolvakanties wordt er ook op doordeweekse dagen gevlogen.

Melden bij aankomst vliegveld

Als er iemand van Vliegclub Haamstede bij de poort staat dan kunt u zich daar melden en krijgt u verdere instructies. Indien er niemand staat belt u dan 06-28082295 (voicemail wordt niet afgeluisterd en whatsapp niet gelezen). Afhankelijk van de startrichting ontvangt u instructies hoe u veilig naar de startplaats veilig kunt bereiken. Indien we starten vanaf een positie waardoor het voor u niet veilig is om ons lopend naar ons toe te komen dan komen we u ophalen met een auto. Blijft u voor uw eigen veiligheid wachten achter de slagboom!

Reserveren

Helaas is het reserveren van een datum en/of tijdstip niet mogelijk! Factoren zoals het weer, de opkomst van vliegers en de capaciteit m.b.t. de vliegtuigen zijn niet te voorspellen. Ik adviseer u op de ochtend dat u wilt komen eerst te bellen en te informeren naar de eventuele mogelijkheden om mee te vliegen die dag.

Telefonische bereikbaarheid

Op vliegdagen vanaf circa 09.00 uur: Mobiel nummer: 06-2808 2295 (voicemail wordt niet afgeluisterd en whatsapp niet gelezen)
Buiten vliegdagen is de vliegclub niet bereikbaar.

Let op!!: aangezien erg veel activiteiten buiten plaatsvinden is het niet gegarandeerd dat we altijd de telefoon kunnen opnemen. We zijn een vereniging en geen commerciele organisatie met een receptie en telefoniste.

Duur van de vlucht

Een vlucht duurt gemiddeld tussen de 6 en 15 minuten. Dit is afhankelijk van een aantal factoren zoals onder andere de startrichting, windsnelheid en thermische omstandigheden.

Meevliegen met een instructeur

Meevliegen met een instructeur zodat u zelf de stuurknuppel even kan vasthouden behoort niet tot de standaard mogelijkheden. Bij aankomst op het veld kunt u wel even vragen naar de mogelijkheden maar doorgaans heeft de dienstdoend instructeur het vaak erg druk met lesvluchten voor onze eigen vliegschool. Indien er toch een mogelijkheid tot meevliegen met een instructeur is, bedragen de meerkosten voor de vlucht € 10,-

Aantal personen dat meekan

Er kan per vlucht 1 passagier mee. In een zweefvliegtuig kunnen maximaal 2 mensen. Dit is de piloot en zijn passagier.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen meevliegen?

Dit is mogelijk vanaf circa 6 jaar. We hebben kinderzitjes beschikbaar waardoor kinderen wat hoger zitten en naar buiten kunnen kijken. Belangrijk is dat ze het zelf leuk vinden om mee te vliegen.

Maten en gewichten

Het maximale gewicht om mee te kunnen vliegen is 100 kg en de maximale lengte is 2,00 meter.

Tijden

Vanaf 09.30 uur starten we met het inspecteren van de vliegtuigen en ander materiaal.  Daarna wordt alles naar de startplaats getransporteerd. Vanaf circa 10.30 uur zijn we startklaar en bent u welkom om te komen. We vliegen in de weekenden en schoolvakanties van half april tot eind november.

Beste tijd om te komen

Dit is moeilijk om van tevoren te voorspellen. Normaal gesproken is het tot lunchtijd nog redelijk rustig en kan het in de middag drukker zijn. We adviseren niet al te laat in de middag te komen omdat de kans bestaat dat er nog veel mensen staan te wachten en er geen nieuwe passagiers meer aangenomen kunnen worden.

Ervaring piloten

Alle piloten die passagiers meenemen zijn zeer ervaren en in het bezit van een zweefvliegbrevet. De meeste piloten hebben honderden starts op hun naam staan. Daarnaast wordt iedere piloot die met passagiers gaat vliegen uitgecheckt door een bevoegde instructeur.

Is meevliegen eng?

Nee, meevliegen is zeker niet eng, maar omdat de meeste mensen nog nooit in een zweefvliegtuig hebben gezeten begrijpen we uiteraard dat het best een beetje spannend kan zijn. Om hoogte te krijgen gaat de start redelijk steil omhoog, maar eenmaal boven kunt u heerlijk genieten van de stilte en het mooie uitzicht boven de kop van Westenschouwen. Indien het zicht goed is kunt u zelfs Rotterdam zien liggen.

Voorbehouden

A. Weersomstandigheden

Om te kunnen zweefvliegen zijn redelijke weersomstandigheden nodig. Op een dag waarop het regent, harder waait dan windkracht 6, mist of slecht zicht is door zeer lage bewolking, kan er niet gevlogen worden. Is het op de dag waarop u wilt komen vliegen twijfelachtig weer, belt u dan rond 9.00 uur ‘s morgens even naar het clubhuis om te horen of er gevlogen kan worden die dag. Het telefoonnummer van het clubhuis is: 06 – 2808 2295.
De afhankelijkheid van het weer betekent ook dat bij een weersverandering het noodzakelijk kan zijn dat het vliegbedrijf gestopt wordt. In dat geval is het helaas noodzakelijk uw vlucht uit te stellen tot een later moment.

B. Drukte

Door drukte of beperkte beschikbaarheid van vliegtuigen kunnen we niet altijd iedereen op voorhand de garantie geven dat er plaats is. We vragen hiervoor uw begrip. Het recht op meevliegen is niet opeisbaar omdat u bijvoorbeeld al eerder een bon heeft aangeschaft. De vliegclub bestaat uit vrijwilligers die u graag rondvliegen. We zijn geen commerciële organisatie met een reserveringssysteem.

Meevliegen op eigen risico

In de ruim 62 jaar dat Vliegclub Haamstede actief is, heeft zich op ons veld gedurende de tienduizenden vluchten die we hebben gemaakt nog nooit een ongeval met ernstige afloop voorgedaan. Dit weerhoudt ons er echten niet van u te wijzen op het feit dat meevliegen geschiedt op eigen risico.

 

Staat uw vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail naar info@vch.nl (reactie doorgaans binnen 2 dagen)

Met vriendelijke groeten en wellicht tot op het vliegveld!